Labuť potvrdila obavy vědců: Čekají nejhorší zimu za 50 let!

26.10.2015 07:46

Meteorologové už dříve varovali, že zejména v severní Evropě hrozí nejhorší zima za posledních 50 let. To nyní začíná potvrzovat i příroda.

Země má za sebou nejteplejší zimu i nejteplejší léto od začátku měření v roce 1880. Netýká se to ale celé planety. Oblast severního Atlantiku je totiž ve znamení teplotní anomálie, je tam už o 2 stupně méně, než byl průměr, a nadále se ochlazuje.

 

Už nyní menší ohřívání vzduchu proudícího do Evropy nad Atlantikem ovlivňuje počasí na Britských ostrovech, kde měli letos léto velmi chladné. A jev, při němž dochází k oslabování Golfského proudu, by měl silně ovlivnit i nadcházející zimu. Podle meteorologů a oceánografů zemi čeká velmi tuhá zima se silnými sněhovými bouřkami.

 

Obavy vědců nyní začíná potvrzovat příroda. Ornitologové varují, že do Británie přiletěla sibiřská labuť Bewickova, a to o měsíc dříve, než je jejím zvykem.

Každý rok jich tam přilétá na 300 a uletí 4000 kilometrů z Arktidy před zimou, která se blíží za nimi. Vědci je sledují od roku 1963 a letos první přiletěla nejméně o plných 25 dní dřív než jindy. Nyní se proto odborníci obávají, že to značí dlouhou a krutou zimu.

 

"Existuje i ruské přísloví, že tahle labuť přináší sníh na zobáku, protože se stěhují těsně před propuknutím zimy," řekla ornitoložka Julia Newthová deníku Sun.

 

Co se týče Česka, podle Dagmar Honsové z Meteopressu, pokud bude dál docházet k prohloubení ochlazování nad Atlantikem, výrazněji se bude měnit rozdíl teplot mezi Atlantikem a pevninou v jarních a podzimních obdobích, kdy by mohlo být u nás více srážek.

 

—————

Zpět